Hvordan griber du udfordringen med at lave et gruppefoto an?
Jeg havde sagt ja til at lave billeder af gymnaster fra Kibæk Idrætsforening i forbindelse med DGI’s gymnastikopvisning i Herning Kongrescenter i marts 2017. Det var en udfordring som krævede masser af overvejelser.
En sådan opgave måtte ikke undervurderes, og jeg vidste fra andre lejligheder, at det, trods de festlige rammer, sagtens kunne blive en hektisk dag. Derfor blev strategien lagt ud fra, at tingene skulle gøres så simple som muligt, så jeg skulle tænke på så lidt som muligt under selve fotograferingen.
En del af opgaven er teknisk og en del er alt andet.
Min måde at gøre det tekniske simpelt var i forvejen at overveje hvilke indstillinger, som ville virke godt, og holde flest muligt af disse indstillinger konstant.
Første overvejelse – Dybdeskarphed
Da gymnastikhold kan være temmelig store, spiller dybdeskarpheden en vigtig rolle. Et stort hold vil fylde meget i dybden, og det er ikke fedt kun at have forreste række tilstrækkelig skarp, fordi dybdeskarpheden er for lille. Da skarphedsdybden bestemmes af blænden (samt brændvidde og afstand til fokuspunkt) valgte jeg blænden som det første.
Mit valg blev f10, som skulle give mig tilstrækkelig dybdeskarphed til at holde hele holdet skarpt sammen med et relativ vidvinkelet objektiv omkring 24mm.
Tjek
Anden overvejelse – Lukkertid
Billederne skulle laves indendørs hvilket ville være ensbetydende med tvivlsomt lys fra neonlys og sparepærer. En måde at løse det problem, er ved at sørge for, at det “grimme” lys ikke påvirker billedet i synlig grad. Det gøres ved at øge lukkerhastigheden, så det eksponerede billede bliver så godt som sort.
Jeg valgte 1/125 sekund hvilket sammen med blænde f10 og ISO 500 var nok til at give et næsten helt sort billede.
Den valgte lukkertid var også inden for det område mit kamera kan synkronisere med blitzen (uden at skulle bruge high speed sync). Hvis motivet havde været i bevægelse, og jeg ønskede at fryse denne bevægelse kunne jeg sagtens risikere, at skulle have brugt en endnu hurtigere lukkertid, og dermed skulle vælge high speed sync.
Tjek
Tredje overvejelse – Flash lysstyrke
Med blænde og lukkertid på plads var det tid til at indstille lys fra de tre medbragte Canon Speedlite 600 EX-RT hvoraf to var bag paraplyer, og den sidste med en diffuser. De to paraplyer sad højt på stativer og oplyste gymnasterne diagonalt mens den tredje blitz lyste højt hen over hovederne i midten.
Små blitze er dejlig lette at have med rundt til opgaver som denne, men de kører på små batterier, som tager lidt tid om at lade blitzen op igen til næste skud. For at være hurtigt klar til næste billede valgte jeg at prøve med 1/2 flash lysstyrke. Jeg forventede ikke at skulle ændre lysstyrken.
Tjek
Fjerde overvejelse – ISO
Med blænde, lukkertid og flash lysstyrke fastlagt er der kun ISO tilbage i forhold til at give en god eksponering.
Første billede blev lavet ved ISO 400. Det blev lidt mørkt. Næste billede på ISO 800 blev lidt for lyst, så det var let at vælge ISO 500, som det bedste valg.
Jeg kunne med andre ord gøre billedet mørkere eller lysere kun ved at ændre kameraets ISO indstilling og ikke spekulere på alle andre kameraindstillinger.
Det var udgangspunktet for en dejlig dag, hvor stressniveauet var helt under kontrol takket være grundige overvejelser forud for opgaven.
Tjek.
Resume
Dagens billeder blev lavet ved
Blænde f10
Lukkertid 1/125 sekund
ISO 500