Vi gør meget ud af at lave en plan for vores aktiviteter, men nogle gange må planerne ændres. Som for eksempel denne klubaften, hvor kalenderen sagde, at vi skulle til Fuglsang Sø for at lave langtidseksponering. Men, men, men. Regnen stod ned uden udsigt til ophold, så Fuglsang Sø blev udskiftet med det varme og tørre Alhuset.
Martin sprang til med et alternativt program, som stadig var baseret på langtidseksponering, men nu med lys fra diverse hjemmelavede lyskilder.
Forberedelser
Lokalet blev grundigt mørklagt, for da lukkeren er åben i relativt lang tid, vil selv den mindste lyskilde eller sprække i mørklægningen kunne ses i billederne.
For at lave denne slags billeder er det en hjælp at kende udgangspunktet for dine kameraindstillinger.
- Sæt kameraet på manuel eksponering. På den måde bestemmer du selv blænde og lukkertid.
- Der blev eksperimenteret med lukkertider i området 10 – 20 sekunder.
- Blændetal på ex. 5.6 – 8.
- Vælg en ISO-værdi. Start med ex. ISO 100. Brug ikke auto-ISO.
Du har sikkert gennemskuet, at med så lange lukkertider er et stativ en absolut nødvendighed.
En ny sammenhæng
Ideen med lyskilderne var, at disse bevæges i tilfældige mønstre så der fremkommer forskellige og uforudsigelige mønstre på billedet. Denne måde at belyse billedet gør dog, at den normale sammenhæng mellem blænde, lukkertid og ISO ændres lidt. I denne situation er det ikke lukkertiden som bestemmer hvor lyst hvert enkelt strøg med lyskilden er (fordi lyskilden heletiden flytter sig). Lukkertiden bestemmer hvor lang tid du har til at lave mønstret mens blænde og ISO bestemmer hvor kraftig lyskilden ses i billedet (samt hvor kraftigt pæren lyser). Blænden bestemmer stadig dybdeskarphed, som du er vant til, så sørg for at du har nok dybdeskarphed til dit motiv.
Sammenhæng mellem kameraindstillinger:
- Lukkertid: Tid nok til at lave lys-mønster. Jo længere lukkertid des flere lys-strøg har du tid til.
- Blænde: Dybdeskarphed og lysintensitet.
- ISO: Lysintensitet.
Sjove billeder
Der kan komme rigtig sjove og anderledes billeder ud af gør-det-selv grej, hvor en lommelygte lyser ind på kanten af et stykke rudeformet plexiglas. Eller da både Ingrid, Sonja og Keld fik lavet englevinger ved hjælp af en lyskæde som Martin bevægede op/ned og rundt om modellerne.
Trods ændringen i planen var det en spændende og lærerig aften, som naturligvis blev afsluttet med kaffe og kage samt gennemsyn af vores sort/hvide billeder fra månedens tema.