Det var en lørdag i maj. Solen skinnede og en flok glade og forventningsfulde fotografer mødtes i Kibæk for at tilbringe dagen sammen med Fujifilm ambassadør og landskabsfotograf Michael Molter.
Arrangementet var en del af projektet “Naturen tæt på”, som gennemføres af Kibæk Fotoklub med støtte fra firmaer, fonde og Herning Kommune, og hvor der laves en række natur- og fotorelaterede kurser, foredrag, workshops og udstillinger med billeder fra den danske natur. Du kan læse meget mere om “Naturen tæt på” og kommende arrangementer på www.kibaekfotoklub.dk/naturen.
Om Michael Molter
Michael Molter har en passion for landskabsbilleder med en billedstil, der fokuserer på det naturlige og enkle. Han stræber efter kun at vise det væsentlige i motivet, og prøver oftest at undgå mennesker i billederne. Stativ og filtre er uundværlige, når han laver landskabsbilleder.
Michael er ud over at være foredragsholder og underviser på foto-workshops i ind- og udland også ambassadør for Fujifilm, NiSi og Focus Nordic. Han har brugt Fujifilm GFX kamera siden 2017 og NiSi filtre siden 2015.
Michael Molter har sin egen virksomhed med fotografi, som drives ved siden af hans andet arbejde i shippingbranchen.
Stemningen er vigtig – Brug filtre
Stemningen er vigtig i billederne. For at balancere billedet og dermed fremhæve en stemning, benytter Michael ofte filtre fra NiSi. Du bruger filtre ved at montere dem foran objektivet, mens du eksponerer billedet i kameraet, og de bruges til at gøre hele billedet eller områder i billedet mørkere.
Hvis hele billedet skal gøres mørkere, hvilket ofte er for at opnå en længere lukkertid, bruger du et såkaldt ND-filter (engelsk: Neutral Density filter) hvilket på dansk er et gråfilter. I praksis svarer det til, at du giver objektivet solbriller på. Ved at få en længere lukkertid kan man fremhæve effekten af ting, der bevæger sig i billedet. Det kan være vand der løber i en år eller et vandfald, men det kan også være græs, der vejer i vinden eller skyer, der blæser hen over himlen. Du kan også bruge lange lukkertider til at få folk i billedet til at forsvinde. Hvis lukkertiden er lang nok, og hvis menneskene bevæger sig, vil de forsvinde på magisk vis.
Hvis det er mere lokalt, billedet skal gøres mørkere, bruger du et GND-filter, som på engelsk er Graduated Neutral Density filter og på danske bliver det noget i stil med et gråforløbsfilter.
Det er typisk de lyseste områder, man ønsker at gøre mørkere, for på den måde at kunne lysne de mørke områder uden at overbelyse de i forvejen lyse områder. De lyse områder er ofte i forbindelse med solen eller en oplyst himmel. Hvis du laver billedet på normal vis, vil forgrunden blive for mørk eller himlen overbelyst. Ved at placere et GND-filter så det dækker de lyseste områder, kan du forlænge eksponeringstiden (eller hæve ISO), så de mørke områder bliver lysere.
Michael har skrevet en filter-guide, som du kan læse her.
Fif til bedre billeder
Dagen igennem kom Michael Molter med mange tips og tricks, og herunder er nogen af dem forklaret (i tilfældig rækkefølge).
- Brug stativ. Ved at bruge stativ opnår du to ting: Dine billeder bliver mere skarpe, da du undgår bevægelse af kameraet under eksponering. Ved langtidseksponering er et stativ absolut nødvendigt. Men brug af stativ har en anden fordel: Det får dig til at arbejde langsommere. Når du arbejder langsomt er du mere opmærksom på detaljer og muligheder i motivet, end hvis du bare hurtigt sætter kameraet for øjet og knipser.
- Brug linjer. Linjer i billedet er et stærk kompositorisk virkemiddel, og hvis du kan finde linjer i dit motiv, måske en sti eller en å, der bugter sig, kan du bruge disse linjer til at styre betragterens vej gennem billedet.
- Skab dine billeder. Vær omhyggelig og vær bevist når du komponerer dine billeder. Hvad skal med, og hvad skal udelukkes. Hvilken stemning vil du formidle? Altså: Skab billeder og ikke bare tag billeder
- Stå tidligt op. Der er flere gode ting for en fotograf ved at stå tidligt op. Der er helt åbenlyst det dejlige morgenlys, som er altafgørende for landskabsbilledet. Men der er også en anden fordel. Ved at stå tidligt op, har du større chance for, at der er meget få mennesker på stedet. Du er måske ligefrem den eneste fotograf og slipper for at kæmpe med alle de andre fotostativer, eller du kan lave billeder af de kendte turiststeder uden turister.
- Stor skarphedsdybde. Det menneskelige øje og hjerne er fantastisk til at stille skarp og give en opfattelse af, at alt vi ser på, er skarpt. Kun hvis du koncentrerer dig om at bruge det perifære syn, vil du opleve billedet sløret. Sikkert af samme grund bruger mange landskabsfotografer, inklusiv Michael Molter, at gøre billedet skarpt hele vejen fra forgrund til baggrund. Flere ting spiller ind på skarhedsdybden, blandt andet objektiv, afstand til motiv og blænden. Hvis afstand og objektiv er valgt, har du blænden tilbage. Her er huskereglen: Stort blændetal giver stor skarphedsdybde, lille blændetal giver lille skarphedsdybde. Skynd dig også at læse det næste fif om hyperfokal fokusering. Du kan eventuelt læse mere om blænde, lukkertid og ISO i artiklen her.
- Brug hyperfokal fokusering. I direkte forlængelse af det foranstående fif kommer brug af hyperfokal fokusering. Hvordan opnår du et skarpt billede fra forgrund til baggrund? Den størst mulige skarphedsdybde du kan opnå for en given kombination af brændvidde og blænde er ved at stille skarpt på hyperfokal fokuseringsafstand. Når du har stillet skarpt, vil alt fra den halve afstand til uendeligt være “acceptabelt” skarpt. Heldigvis er der gode værktøjer til at beregne hyperfokal fokuseringsafstanden for dig. For eksempel kan du bruge Photopills på både din pc og telefon til at udregne hyperfokal fokuseringsafstanden.
Fotorelaterede apps
Du går helt sikkert rundt med et kraftfuldt værktøj i lommen. Nemlig din telefon. Den kan sammen med nogle fotorelaterede apps hjælpe dig, når du er i felten, eller når du sidder hjemme og planlægger din næste fototur.
Michael gør også brug af disse hjælpemidler, og han har listet de apps, som han i særlig grad bruger i forbindelse med sit fotoarbejde.
- Simple DoF – Til at beregne dybdeskarphed baseret på Kamera, Objektiv og Blænde
- The Photographer´s Ephemeris (TPE) – Til beregning af hvor sol og måne går op og ned, og hvor de står på himlen baseret på sted, dato og tid
- Viewfinder Mark II – Til at finde ud af hvilket objektiv jeg skal bruge for at få et bestemt udsnit på mit billede
- NiSi Filter – Beregne eksponeringstid med ND filter
- PhotoPills – Tidspunkt og retning for sol og måne, beregning af dybdeskarphed og hyperfokal fokuseringsafstand, planlægning af motiv og mange, mange andre ting
Ændring i planerne
Alle, der har planlagt en fototur, har nok prøvet, at planen ændres på grund af ukontrollable forhold. Som for eksempel vejret.
Dagen for workshoppen var blevet gennemført i helt perfekt solskin (ok, mange landskabsfotografer vil nok sige, at høj sol og masser af blå himmel ikke er perfekte forhold til fotografi) og til de to første opgaver var sommertøj perfekt påklædning.
Men, men, men. Den sidste opgave var henlagt til Houvig ved Vestkysten, og få kilometer før ankomst slog havgusen ind over land og temperaturen faldt 10 grader. Nede på stranden gik alt i gråt, og en hurtig rådslagning blandt de tilbageværende deltagere resulterede i, at vi flyttede til Stauning Havn. Ikke de samme muligheder med motiver af bølger og marehalm i bevægelse, men dog et hyggeligt sted og en god afslutning på en god og lang dag.
Tak til Michael Molter, Fujifilm og alle jer andre
En stor tak til Fujifilm for at muliggøre denne dag og for at stille udstyr til rådighed til interesserede deltagere.
Læs mere om samarbejdet mellem Fujifilm og Kibæk Fotoklub i artiklen her.
Og naturligvis en stor tak til Michael Molter og alle deltagere for stort engagement og højt humør dagen igennem.