Sjov med lys

Maling med lys af Peter Støttrup

Selv om det er mørkt og koldt udendørs, kan du sagtens lave sjove billeder, og det bliver endnu sjovere, hvis du er sammen med fotovennerne, som denne klubaften i november.

Stedet var Kibæk Mølle i området rundt om Møllesøen og syv fotografer var klædt på til udfordring. Udfordringen denne aften var maling med lys.

Nu tænker du sikkert, at det lyder helt skørt, men den er god nok. 

Vi lavede to forskellige opsætninger hver med store variationer.

Opsætning 1 – Lyssværd

Her er der ingen opskrift. Tænd for det medbragte lyssværd og sving det rundt i interessante mønstre. Du kan lave cirkler, evt bag ved en person eller træer, eller du kan lave andre bevægelser, som bliver til sjove figurer på billedet. Hvis du kan skifte farver, er det bare endnu flere sjove muligheder.

Se billederne herunder som inspiration og prøv selv hvilke mønstre, du kan lave.

Opsætning 2 – Brændende ståluld

Prop en god tot ståluld i kurven af ståltråd og tænd det med lighteren. Det kan godt være lidt svært at få gang i ilden, men vær tålmodig og sæt godt med flamme på lighteren. Når stålulden gløder eller brænder, begynder du at svinge kurven rundt i store, lodrette cirkler. Jo længere lukkertid des flere sving får du med på billedet. Eksperimenter med forskellige lukkertider og find den effekt, du syntes er bedst.

Effekten er vild flot og sjov at lave. Refleksioner i vandet giver en ekstra dimension i billedet.

Du skal være en smule forsigtig med brændende ståluld, da det flyver med gnister i den retning, du svinger i. Påklædningen må heller ikke være let antændelig eller smelte ved gnister. Vi stod ganske sikkert ved Møllesøen.

Hvad brugte vi til at male med?

Hjemmelavet lyssværd af Peter Støttrup
Hjemmelavet lyssværd af Peter Støttrup

I bedste Olsen-banden stil skal du bruge følgende:

  • Ståluld
  • Ståltråd (til at lave en kurv til at slynge ståluld i). Du kan også bruge et stål-piskeris.
  • En lighter til at tænde stålulden (jo, det brænder fint, men kan være lidt svært at få gang i ilden)
  • Et lyssvær (16mm plastrør omviklet med RGB-ledbånd med controller, som er usb-forsynet. Vores sværd var ca.120cm lang)
  • Et batteri (powerbank til telefon til lyssværdet. Det virker bedst, hvis powerbanken er fra vores sponsor Ringkjøbing Landbobank :-))

Fototeknik

Indstil dit kamera på manuel og eksperimenter med forskellige kombinationer af blænde, lukkertid og ISO.

Denne aften var der blandt andet succes med en blænde på mellem 8 og 11 sekunder og lukkertid på 10-30 sekunder.

Faktisk kan det sværest vise sig at være fokusering i mørket. Hvis dit kamera kæmper med at fokusere, kan du hjælpe det på vej at lyse på motivet med en lommelygte, mens kameraet fokuserer. Dette er i øvrigt en situation hvor Back-Button Focus kan være godt. Back-button focus går ud på, at du flytter autofokus fra din udløser knap til en anden selvvalgt knap. På den måde bestemmer du selv, hvornår, dit kamera skal fokusere, og du kan lave flere billeder uden at skulle stille skarpt før hvert billede. Det virker naturligvis kun, hvis afstanden mellem kamera og motiv ikke flytter sig mellem billederne. 

Som du måske har regnet ud ud fra de relativt lange lukkertider, har du brug for et stativ til dit kamera og du vil være glad for en fjernudløser.

Tak for endnu en god klubaften

Tak til alle deltagerne for endnu en god klubaften. Det sjovt at gå til foto!

 

Hvad er Back-Button Focus?

Når du pakker dit nye kamera ud af kassen, er det sansynligvis indstillet til at bruge udløserknappen til både at stille skarpt og lave lysmåling når udløserknappen trykkes halvt ned og starte eksponeringen når knappen trykkes helt ned.

Når du indstiller kameraet til Back-Button Focus adskiller du fokusering fra lysmåling og eksponeringsstart, hvilket i nogle tilfælde kan være en fordel. 

Ved at bruge én knap til at fokusere og en anden knap til at udløse, bestemmer du helt selv, hvornår du vil bruge autofokus, hvilket ikke behøver hænge sammen med eksponeringsstart.

Det er også en let måde at aktivere kontinuert fokus.

Med kontinuert fokusering kan du følge et motiv i bevægelse og nøjes med at trykke på udløseren, når motivet er rigtigt, alt imens du fortsætter med at fokusere.

Mange oplever Back-Botton Focus som en meget intuitiv måde at styre fokus på, mens andre slet ikke syntes, det er smart.

For at indstille netop dit kamera må du kigge i manualen, da mærker og modeller har forskellige menysystemer og muligheder.

Du kan jo prøve, om det er noget for dig.

Del artiklen