Adobe Photoshop som branchestandard
I mange år har Adobe Photoshop været branchestandard inden for grafisk produktion og billedbehandling, og ingen professionel fotograf slipper for at tage stilling til Photoshop. Sammen med Photoshop har Adobe en stor vifte af andre kreative programmer, som samlet set betegnes Creative Suite, og som danner et stort kreativt økosystem for professionelle i den grafiske og relaterede brancher. Som fotografer med digitale kameraer er billedbehandling i en eller anden form en nødvendighed, selv for os som amatørfotografer, og hvad er mere oplagt end at vælge Photoshop, når du skal finde et program til at behandle dine pletskud. Eller?
Photoshop har udviklet sig til at være et program med ufattelig mange og meget avancerede funktioner, noget som kan være godt for den avancerede bruger, men som også kan være afskrækkende for en amatør og måske mere lejlighedsvis bruger af billedbehandling. Parallelt til Photoshop tilbyder Adobe også Photoshop Lightroom (som helt korrekt dækker over to selvstændige programmer, i.e. Adobe Lightroom Classic CC og Adobe Lightroom CC, herefter tænker jeg primært på Lightroom Classic CC og omtaler den generelt som Lightroom), som er målrettet behandling af digitale fotos og uden Photoshops mange muligheder for lag, tekst, avancerede filtre, actions og meget mere.
Adobe Photoshop sælges som et abonnement i en “fotograf-pakke”, som inkluderer Photoshop og Lightroom. Dette abonnement koster kr. 92,50/måned. Prisen inkluderer opdatering til nyeste versioner (men du kan også vælge at beholde en ældre version) og det hele styres af Adobe Creative Cloud, som er et lille program, der holder styr på opdateringer og gør brug af et sky-baseret lager meget let. Abonnementet hedder også Creative Cloud. Du kan lovligt installere Lightroom på både din bærbare og stationære computer, så du kan have din bærbare med på farten og bruge den stationære derhjemme. I dag er abonnementet den eneste måde, du kan købe Photoshop og Lightroom på, men “i gamle dage” kunne programmerne købes som enkelte licenser hvor man betalte for produktet en gang, og derefter kunne bruge det så længe man ville. Om Adobes skifte til abonnement er godt eller skidt, må være en temperamentsag for dig som køber.
At rigtig mange professionelle og amatører vælger Photoshop er ikke tilfældigt. Programmet er blevet udviklet over mange år, så det fremstår som et velfungerende program med rigtig, rigtig mange muligheder. Det at mange bruger det samme program er en enorm værdi i sig selv. Det betyder, at det er let at få support fra mange kilder, og ex. youtube flyder over af videoer om Photoshop, lige som der findes et utal af udvidelsesmuligheder fra både officielle og mindre officielle firmaer. Hvis du er professionel, vil mange af dine kunder og leverandører forvente, at du kan aflevere og modtage i Photoshop-formater, så du skal have gode argumenter for at vælge et alternativ.
Men hvad er bedst for dig? Det program som giver dig hvad du har behov for på på den lettest mulige måde til den rigtige pris!
Findes der andet end Photoshop?
Som amatør bliver du ikke afkrævet argumenter for dit valg og heldigvis findes der masser af alternativer til Photoshop og Lightroom som kan bruges både af professionelle og amatører. Nedenfor lister jeg en række alternativer, som alle er rettet mod billedbehandling og som alle kan ses som et alternativ til Photoshop i en eller anden grad. Jeg har ingen forudsætninger for at vurdere de listede alternativer, både de betalte og de gratis, da jeg udover Photoshop og Lightroom kun har prøvet Adobe Photoshop Elements, som iøvrigt er et fuldt kapabel program til billedbehandling og hvor kun de allerfærreste vil mangle noget i forhold til storebror Photoshop. Med stor sikkerhed vil alle de listede alternativer kunne bruges til alle grundliggende fotobehandlingsopgaver, som du og dine billeder har brug for. Men de vil gøre det på vidt forskellige måder, og hvis du får brug for mere avancerede funktioner, vil nogle programmer falde fra i opløbet.
Alternativerne fordeler sig i tre grupper: 1) Gratis til installation på din pc, 2) gratis og internetbaserede og 3) betalte til installation på din pc.
Originalen og industristandarden
Alle billedbehandlingsprogrammer vil prøve at måle sig i forhold til Photoshop. Sådan er det bare!
Adobe Photoshop CC og Lightroom Classic CC, kr. 92,50/måned for en “Fotograf-pakke” (som er den billigste måde at få Photoshop og/eller Lightroom) inklusiv 20GB online lager og adskillige mobile programmer inklusiv Lightroom CC (spørg mig ikke om logikken i deres navngivning af de to Lightroom-produkter, for den kan jeg ikke få øje på). Photoshop kan vælges på dansk mens Lightroom er engelsk. Der findes andre pakker med mere online lager og Lightroom CC.
Gratis alternativer til installation
Denne gruppe programmer er til installation på din pc, lige som du kender det fra mange andre programmer.
Gimp, gratis
Photo Pos Pro, gratis (med mulighed for betalt opgradering)
Paint.NET, gratis, dansk
Gratis netbaserede alternativer
Her installerer du ikke et program, men bruger din browser og internet.
Photopea, gratis, online (dansk oversættelse på vej)
Pixlr, gratis/betalt, online/offline, dansk, ingen raw
Canva, gratis online, dansk, ingen raw
Fotor, gratis online, ingen raw
Betalte alternativer til installation
Der findes mange gratis alternativer, men nogle gange kan det godt betale sig at betale for en vare. Nedenstående er relativt billige og listet efter pris.
Affinity Photo, kr 450,-
Skylum Luminar, EUR 69,- (kr 520,-)
Corel Paintshop Pro 2019, kr 550,-
On1Photo RAW 2019, USD 120,- (kr 720,-)
Adobe Photoshop Elements 2019, kr 775,-. Elements er lillebror til den “rigtige” Photoshop, men er et meget avanceret billedbehandlingsprogram som sagtens kan stå alene.
Acdsee Photo Studio Ultimate 2019, USD 150,- (kr 900,-)
DxO PhotoLab 2, EUR 129,- (kr 970,-)
Ovenstående er et udpluk af mulige alternativer, men der findes mange flere gode og dårlige programmer og listen må ikke ses som komplet – Langt fra.
Hvad er bedst for dig?
Men hvad er bedst for dig? Det spørgsmål er let at besvare: Det program som giver dig hvad du har behov for på på den lettest mulige måde til den rigtige pris! Jeg tror på, at det er vigtigere at blive dus med det program du vælger, end at have et program med mange funktioner, som du ikke bruger. Dermed mener jeg også, at du ikke behøver at skifte rundt mellem de forskellige programmer hver gang der kommer noget nyt og spændende fra konkurrenten, men afprøv gerne nogle stykker før du vælger, og så bruge tid på at blive god til at bruge det. Alle betalte programmer giver mulighed for at afprøve det i en periode, før du behøver at betale.
Mine egne valg
Selv har jeg valgt Lightroom som mit primære billedbehandlingsprogram, hvor jeg klarer 80% af al min redigering. De sidste 20% kommer en tur igennem Photoshop. Det er valg jeg har taget for mange år siden (før de mange gratis alternativer kom på markedet), og som jeg er glad for. I Lightroom bruger jeg (næsten) konsekvent dets mulighed for nøgleord, som gør at jeg kan finde de bedste billeder igen, men det gør også, at jeg ikke så let kan overveje alternativer, ihvertfald til organisering af billeder, og da Photoshop og Lightroom er næsten tvillinger (i hvertfald søskende) med god integration på tværs af de to programmer, er det logisk for mig at fortsætte med Photoshop.
Læs eventuelt mere om organisering af billeder i den tidligere artikel “Fra kamera til computer“.